!!
  • image
  • image
  • image
  • image

belka studies

Modern specializations 

Animal Science/ ZOOTECHNICS

First grade studies Undergraduate (3,5 years, obtained degree: engineer)

Specializations: • Agro-consulting • Hippology • Animal husbandry • Evaluation and the use of animal products

Second grade studies Postgraduate (1,5 year, obtained degree: master)

Specializations: • Agro-consulting• Hippology • Animal husbandry • Evaluation and the use of animal products • Therapeutic and hobbyitiscs use of animal 

BIOENGINEERING OF FOOD PRODUCTION

 First grade studies Undergraduate (3,5 years, obtained degree: engineer)

 Specializations: • Bioengineering of food production of plant origin • Bioengineering of food production of animal origin

Second grade studies Postgraduate (1,5 year, obtained degree: master) 

• Bioengineering of food production 

Meat Processing and Production Manager

(3,5 years, obtained degree: engineer)

 

belka education

Excellent professional staff

belka laboratories

Perfectly equipped laboratories

 

 

 

 

Ogłoszenia

belka news

 

Prezentacja2 

 

W dniu 17 października 2019 roku studenci IV roku zootechniki, studia stacjonarne wyjechali na zajęcia terenowe do stada kóz w miejscowości Rososz k/Cegłowa. W ramach współpracy naszej Uczelni z firmą GRAJAN Agroekoturystyka została tym razem przeprowadzona ocena pokroju i profilaktyka zootechniczna w stadzie kóz.

Stado liczy ponad 100 sztuk kóz rasy białej uszlachetnionej, barwnej uszlachetnionej, alpejskiej i saaneńskiej. Tym razem praca polegała na sprawdzeniu pełnej identyfikacji zwierząt, ocenie budowy i pokroju poszczególnych partii ciała oraz przeprowadzeniu podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, m.in. sprawdzeniu okrywy włosowej, uzębienia, korekcji racic. Nasi studenci radzili sobie bardzo dobrze, ponieważ odbyli profesjonalny kurs i uzyskali uprawnienia-certyfikaty korekta.

Należy wspomnieć, że w semestrze letnim 2018-2019 uczyliśmy się, jak zrobić dobry ekologiczny ser kozi i jak wprowadzić krótki łańcuch dystrybucji w ramach Małej Ograniczonej Lokalnej Przedsiębiorczości.

 

Dr inż. E. Horoszewicz, dr hab. R. Niedziółka i studenci IV roku zootechniki

 

U Państwa Jolanty i Jarosława Księżopolskich

 

W dniu 24 października 2019 roku studenci IV roku zootechniki, studia stacjonarne w ramach zajęć praktycznych przeprowadzili profesjonalna pielęgnację zootechniczną oraz ocenę pokroju stada owiec trzech ras: Kameruńska, Barbados i Nolan. Stado należy do Państwa Księżopolskich i znajduje się w Siedlcach.

 

Zwierzęta utrzymywane są w bardzo dobrych warunkach, służą do pielęgnowania terenów zielonych oraz jako atrakcja dla zwiedzających – przede wszystkim uczniów z przedszkoli i szkół podstawowych. Mają bardzo łagodne usposobienie. Osobniki są bardzo urodziwe o prawidłowej, harmonijnej budowie ciała, oryginalnym wyglądzie fenotypowym.

 Rasa Kameruńska jest utrzymywana głównie na obszarze Zachodniej Afryki (Kamerun, Senegal) w celu pozyskiwania jagniąt na mięso. Od tej rasy pochodzi bezpośrednio rasa Barbados, która została przewieziona ze środkowej Afryki na jedną z wysp Karaibskich – tj. Barbados, gdzie jest popularną odmianą. Owce rasa Barbados są rogate, przeciwnie do rasy Kameruńskiej. Natomiast rasa Nolan hodowana jest w typie mięsnym oraz ogólnoużytkowym. W Europie są osobniki typowo mięsne od których pozyskujemy mięso o jasnej barwie utrzymywane głównie we Francji, Anglii, Hiszpanii, czy Niemczech. Ich wspólną cechą jest występowanie w dużej ilości grubego i krótkiego włosa szerstnego, który samoczynnie wychodzi, dlatego strzyża u tych owiec nie jest konieczna. Barwa włosa jest od jasnopopielatej poprzez brunatną, aż do ciemnobrązowej. Na uwagę zasługuje wyśmienite mięso, ciemnej barwy (wyjątek rasa Nolan posiada jasną barwę mięsa), o bardzo niskiej zawartości tłuszczu. Są to rasy typowo asezonalne, a ich temperament w zakresie rozrodu powiązany jest nie tylko z długością dnia, ale także z pogodą. Mianowicie im bardziej deszczowe dni, tym silniejsza ruja u owiec.  Na uwagę zasługuje ich bardzo wysoka płodność również w naszych warunkach klimatycznych oraz możliwość wykorzystania ras do poprawy cech jakości mięsa krajowych ras owiec.

W naszym kraju rasy te najczęściej można spotkać w ogrodach zoologicznych, czy gospodarstwach agroturystycznych w małych stadkach w których czują się najlepiej.

 

Dodatkową atrakcją była możliwość obejrzenia rasowych gołębi, które są hobbystycznie utrzymywane przez właściciela. Pan Jarosław Księżopolski należy do Związku Hodowców Gołębi Pocztowych O/Siedlce. Utrzymuje duże stado (ponad 100 sztuk) gołębi pocztowych, które regularnie są puszczane na loty długodystansowe krajowe i międzynarodowe. Rekordziści w 1 dzień robią trasę ponad 700 km. Mogliśmy się dowiedzieć od właściciela wielu ciekawych informacji nt. ras, warunków utrzymania, pielęgnacji, rozrodu, itp.  

 

Dziękujemy właścicielom oraz studentom zootechniki

Dr inż. E. Horoszewicz, dr hab. A. Janocha, dr hab. R. Niedziółka

 

Fotogaleria 1:

 

 

Fotogaleria 2: